Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Κώστας Στάθης, ο άγνωστος και αφανής καλλιτέχνης




Από κάποιους φιλικούς και συγγενικούς κύκλους μάθαμε ότι υπάρχει έκθεση έργων του ζωγράφου Κώστα Στάθη. Το συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το να είναι μια έκθεση, όπως όλες οι άλλες. Όμως πηγαίνοντας στο Ε.ΚΑ.ΤΕ. (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών) αντικρίσαμε το κάτι διαφορετικό! Πίνακες μαγευτικοί, που σε εντυπωσιάζουν από κάθε άποψη, με τους χρωματισμούς τους, με την πρωτοτυπία τους, με τον συμβολισμό τους, με την τεχνοτροπία τους, με την κίνησή τους και τον αυθορμητισμό τους.
Διερωτόμαστε ποιος είναι ο λόγος που ο καλλιτέχνης αυτός έμεινε στην αφάνεια εν όσο ζούσε και χρειάστηκε πάνω από είκοσι χρόνια για να αρχίσει να φαίνεται το έργο του; Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στις περιπτώσεις μεγάλων καλλιτεχνών, όπως ήταν ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο οποίος για πάνω από εκατό χρόνια ήταν στην αφάνεια.
Είναι καιρός οι κυβερνώντες να πάρουν αποφάσεις και να αναδεικνύουν τους καλλιτέχνες της πατρίδας μας εν όσο ζουν, με οποιοδήποτε νόμιμο μέσο μπορούν, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και η πατρίδα μας στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα. Ας πάρουμε παράδειγμα τη Φινλανδία και τον συνθέτη Γιαν Σιμπέλιους.
Ο Κώστας Στάθης θεωρείται πλέον ο πατέρας της κυπριακής ζωγραφικής και πρέπει να το θεωρούμε τιμή μας που έχει αναδείξει η πατρίδα μας ένα τέτοιο μεγάλο ανάστημα, του οποίου οι πίνακες να αμιλλώνται τους πίνακες μεγάλων καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας.

Χριστόδουλος Βασιλειάδης
Δρ. Θεολογίας - Ἁγιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου